Boost your knowledge with 10 IAS GS facts..✍️

1. When was the 'World Health Organization' founded?

Ans- April 7, 1948 (Located in Geneva).


2. What is Disinvestment?

Ans- When the government sells its assets.


3. Daimabad is the southernmost Harappan site. Where is it located?

Ans- In the Pravara river valley, a tributary of Godavari (Ahmednagar, Maharashtra).


4. A great Hunan leader under whose leadership the Huns conquered the entire northern part. Therefore, he is considered like Alexander?

Ans- Toramana.


5. Guru Ghasidas who founded the 'Satnam Panth' is related to which state?

Ans- Chhattisgarh.


6.  J.B. Kripalani, whose full name is Jivataram Bhagwandas Kripalani. Why is he called Acharya?

Ans- Because he has been the Acharya of Gujarat Vidyapeeth.


7. Where is the oldest evidence of cotton found?

Ans- Mehargarh (Baloochistan, Pakistan)


8. As long as you stay alive, live happily, even if you want to take a loan for this. Whose statement is this?

Ans- Charvac.


9. To whom was Akbar conferred the title of Zarikalam?

Ans- Muhammad Hussain.


10. I am a socialist. Whose statement is this?

Ans-Jawahar Lal Nehru.


Note- You can also give your valuable opinion regarding above facts.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Let's know about the Indian Magna Carta..✍️

Ahichhatra

Arikamedu, A historical place