10 Important questions & Boost your knowledge...

1 Which Ashoka inscription proves that Gautam Buddha was born in Lumbini?

Ans- Rummindei inscription.


2. A fatwa was issued against which Mughal ruler?
Ans- Akabar.


3. Which committee was formed to save the accused in Kakori case?
Ans-GB Pant Committee.


4. Where is the Oraon tribe found?
Ans-Andaman Nicobar Islands.


5. What is the confluence point of two different ecosystems?
Ans-Ecotone.


6. What standards are included in the Human Development Index?
Ans- Health, education and income.


7. Who is called the school of Indian temple architecture?
Ans-Aihole (Karnataka).


8. Under which article is the list of 29 functions given to Panchayati Raj Institutions?
Ans-243 G.


9.Which title was given to Jai Prakash Narayan?
Ans-Lok Nayak.


10. Regarding which act, Nehru said that we have been given a car that had brakes, but not engine.
Ans-1935 Act.


Comments

Popular posts from this blog

Let's know about the Indian Magna Carta..✍️

Ahichhatra

Arikamedu, A historical place